Czy sens ma ai?

Michu
Świeżak
Świeżak
Reactions: 3
Local time: 11 wrz 2026 15:01

Czy sens ma ai?

Post autor: Michu »

Moim zdaniem nie licząc chatu gpt
Niezbyt biorąc pod uwagę muzykę
Tworząca przez np. suno
I jej kiepską jakość czy też inne słabe
Serio słabe możliwości ai
Niestety nie ma sensu to pchanie
W ai to tylko sztuczny biznes
Który jest tworzony bo wielkie firmy
Wywęszyły biznes a tak serio?
Jest to słabe bardzo słabe..
Awatar użytkownika
Przemo
User
User
Reactions: 11

Re: Czy sens ma ai?

Post autor: Przemo »

W przypadku AI ciężko mi mówić o "inteligencji". Rozmawiałem niedawno o tym z kolegą, który jest programistą - i on mi powiedział, że to to obecnie nazywamy "sztuczną inteligencją" jest opartym na technologii sieci neuronowych zbiorem połączonych z zasobami sieciowymi algorytmów, w przypadku których ciężko mówić o "samoświadomosci". Może za te kilka dekad doczekamy się takiej "inteligencji" zbliżonej choćby do inteligencji zwierząt, może nie...

Można przyjrzeć się jak powtarzalne są "dzieła" tworzone przez AI - muzyka z aplikacji Suno czy obrazki tworzone przez prompty - na pierwszy rzut oka (i ucha) obecnie da się rozpoznać, że są tworem sztucznym.
Awatar użytkownika
Ferishia
Admin
Admin
Reactions: 4

Post autor: Ferishia »

Kto wie, może AI jeszcze się rozwinie :mysli:

Ja uwielbiam Chat GPT :)
Awatar użytkownika
Przemo
User
User
Reactions: 11

Post autor: Przemo »

Z tzw "promptów AI" korzystam czasami do zabawy w generowanie obrazków. Umiejętnie i dokładnie opisując czego oczekujemy - możemy uzyskać bardzo ciekawe, bardzo klimatyczne "dziełka".

Bawiłem się chwilę aplikacją Suno, ale.... jako muzyk uważam, że muzykę taką prawdziwą, z duszą, powinno się tworzyć samemu. Niestety - na chwilę obecną - muzykę robioną przez AI rozpoznaję od razu. Jest wirtuozerska, bezbłędna, ale... nie czuć w niej człowieka.
ODPOWIEDZ